Tips voor een bezoek
- In het Dwingelderveld kunt u op drie plaatsen grafheuvels goed bekijken, namelijk in de Boerdennen, bij het Smitsveen en bij het Koelevaartsveen. Deze locaties liggen alle aan het fietspad van de Boerdennen-Davidsplassen-Spier. Op het kaartje in de folder 'Het Dwingelder-veld in één oogopslag' staan de grafheuvels aangegeven.
- Het dichstbijzijnde hunebed ligt vlak buiten Diever aan de Oude Groningerweg. Vanaf Dwingeloo is het ongeveer 4 kilometer rijden naar het hunebed.
- De Galgenberg ligt ten zuiden van de weg Galgenkamp tussen Ruinen en Anholt. De Galgen-berg is nog te herkennen aan een flauwe heuvel in het verder vrij open landschap.
- Wie meer wil weten over de prehistorie van Drenthe kan uitgebreid terecht in het Drents Museum te Assen en in het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum in Borger. In Borger kunt u ook het grootse hunebed van Nederland bewonderen. In het Drents Museum kunt u de boot van Pesse bewonderen.
- In de oude dorpen vindt u nog verschillende typen boerderijen, bijvoorbeeld met een aangebouwde schuur (Ansen) of met een dwarsschuur (Lhee). Let ook eens op verhoogde inrijdeuren (baanderdeuren) en de vierkante raampjes. Vindt u nog >flinten= rond het erf, nauwkeurig gelegde zwerfkeien? Kijk ook eens naar de verhouding van hout, riet en baksteen bij de boerderijen.
- Er zijn twee schaapskudden met herder actief in het nationaal park: een vanuit de kooi in de Benderse bij Ruinen (vlak bij het bezoekerscentrum; eig. stichting Ruiner schaapskudde) en een vanuit de bosrand onder Lhee (Achter het Zaand 4; eig. Natuurmonumenten). Dit natuurtechnisch landschapsbeheer gebeurt vanuit de schaapskooien in het veld. Kijk eens of u een schaapskooi bij boerderijen kunt ontdekken in de oude dorpen.
- In Ruinen en Ansen staan in sommige tuinen bijzondere rode beuken. Ze zijn geschonken aan de (toenmalige) bewoners als onderscheiding wegens verdiensten voor de gemeenschap. In Dwingeloo maken de rode beuken deel uit van de tuinen van de adellijke families van weleer.
- Hier en daar staan afgelegen huizen. Het keuterijtje op de Benderse Berg, in het hart van de uitgestrekte heide, is in gebruik geweest bij de Drentse schrijver Anne de Vries (>Bartje=). De Davidshoeve, vlakbij de Davidsplassen en camping de Noordster (Dwingeloo), was de boerderij bij een smalle strook ontgonnen heide. Inmiddels is dit gedeelte weer als natuurgebied in beheer.
- Het Olde Posthuis vindt u in de buurtschap Anholt. Tegenwoordig is het weer in gebruik als restaurant. De korenmolen De Zaandplatte tussen Benderse en Ruinen staat er fier bij. Hij is geregeld in bedrijf en maalt onder andere rogge. Hij geldt als monument van het agrarisch verleden, want in 1850 telde de gemeente Ruinen nog 9 windmolens. De gewelven van het oude klooster en de middeleeuwse kerk in Ruinen zijn een bezoekje waard.
Meer weten?
In het Bezoekerscentrum in Ruinen (Benderse 22) zijn diverse boeken en rapporten te vinden die meer informatie geven.
Het bezoekerscentrum geeft u informatie over de natuur en het beheer van het gebied. Tevens kunt u hier inlichtingen krijgen over excursies en wandel-route's.