Kleding van wol Drents Heideschaap genomineerd


Anita Trinks - de Gooijer uit Havelte is met haar project “Waardevol Wol: van vacht naar vest” genomineerd voor de Duurzame Dertig publieksprijs. De wol voor deze vesten is afkomstig van Drentse Heideschapen van de kuddes van het Holtingerveld in Havelte en de Benderse in Ruinen.

De Duurzame Dertig is een zoektocht naar de beste duurzame innovaties uit Drenthe, Friesland en Groningen. Op 23 oktober is de finaledag met de prijsuitreiking van de vakjury en de publieksprijs.

In Nederland leven 854.000 schapen die gezamenlijk 2,5 miljoen kilo wol per jaar produceren. Ruim 1,5 miljoen kilo hiervan wordt elk jaar vernietigd, waaronder de wol van het Drents Heideschaap. Deze schapen begrazen de heide in de Drentse natuurgebieden. Anita van House of Basics wil deze wol redden van vernietiging door er prachtige wollen producten van te laten maken zoals truien, sokken, plaids en lijkwades geschikt voor natuurbegraafplaatsen. Dit helpt zowel het milieu als de schapenhouders. De zuivere wol is 100 % natuurlijk, 100% duurzaam en 100% biologisch afbreekbaar.

Tot 12 oktober kan er gestemd worden via deze link: https://circulairfriesland.frl/event/duurzame-dertig-2024/